Eat stop eat (5:2 dieten) – Fastedag 2 – snurrigt

2013-10-19 13.17.30 Att fasta och gräva dike
Att fasta och att samtidigt åstadkomma detta är ingen lek!

Eat stop eat (5:2 dieten) – Fastedag 2, lördag den 19 oktober 2013, vikt 81,5 kg

Solen har just gått upp och det är dags att inleda faste dag nummer 2. Detta blir min andra post i min serie 90 dagar med Eat Stop Eat, eller 5:2 dieten som den också kallas (ref.).

Den här dagen blev INTRESSANT.

Om du vill veta hur det funkar att kombinera 5:2 fasta med hårt fysiskt kroppsarbete så ska du läsa hur jag upplevde min andra dag med periodisk fasta.

Hur funkar det att fasta och kroppsarbeta? Läs här.

Fastan börjar…

Klockan är 8:11 och jag känner mig rätt sugen på frukost (som jag brukar äta vid den här tiden på morgonen). Kan ärligt talat inte påstå att jag känner mig särskilt sugen på en ny fastedag. Dessutom ska jag jobba fysiskt kroppsarbetet underdagen. Dikesgrävning. Hur som helst som jag redan vet så är den mentala biten en MYCKET stor del av ätandet eller inte ätandet (fastan).

Ska bli intressant att se hur den här dagen utvecklar sig. Ser i alla fall ut att bli en toppen dag men sol och klar blå himmel.

Klockan 13:18, snurrigt, efter 4 timmars relativt hårt kroppsarbete känner jag mig rätt slut. Det märks att det fattas något, nämligen mat, energi. Kroppen behöver sitt. Faktum är att jag känner mig helt färdig, det märks också på knoppen, hjärnan, jag känner mig trögtänkt och svårt att beslut. Allt går långsammare.

Nu ska jag dricka en lite buljong avkok så att jag får i mig lite vätska. Sedan 4,5 timmar kvar av fastan denna gång.

Kändes inte lika hårt mot kroppen förra gången tycker jag. Fast det är väl rättgivet att hur du påverkas av fastan i sin tur påverkas mycket av hur du jobbar och/eller vad du gör under din fasta. Jobbar du hårt så går det åt mycket energi. Sitter du still och kontorsarbetar så går det åt mindre energi och du blir följaktligen mindre påverkad. Ska bli intressant att följa hur det känns framöver, kanske kroppen anpassar sig efter dessa svängningar i tillgång till föda. Det återstår att se.

Klockan 18:02, bryter min fasta med 3 jordnötter. Känner mig ännu snurrigare vid det här laget och det känns som om min hjärna går på trekvartsfart, som bäst. Att fasta påverkar både hjärnan och kroppen, om du inte hade räknat ut det innan. 🙂

Att fasta och jobba hårt en hel arbetsdag

Ok, en hel dag men hårt fysiskt kroppsarbete i kombination med fasta är, skulle jag efter att ha prövat, kanske inte en helt lyckad kombination. Kroppen behöver energi för att arbeta och även om den förbränner fett så räcker det inte till vid hårt arbete. Det medför i sin tur att man blir helt sänkt. Det gäller i alla fall för mig.

På det stora taget tycker jag att det har varit en tuff dag. Min andra fastedag blev den tuffaste. Haha. Vi får väl se hur det utvecklar sig framöver. Kanske kommer kroppen att vänja sig vid att det kommer fastedagar med jämna mellan rum.

För min del ska jag nog undvika att lägga fastan på dagar när det är kroppsarbete på schemat. Fungerade bättre förra gången då jag var mindre fysisktaktiv under dagen.

Vill också säga att när jag bröt fastan på kvällen så var jag inte bara trött och sliten, jag var också sjuk HUNGRIG. Började redan vid lunch tid med matfantasier som ökade framemot eftermiddagen. På slutet av dagen så gick tankarna till mat mest hela tiden.

När jag väl började äta smakade maten bättre än någonsin. En intressant effekt av det hela verkar vara att jag uppskattar maten mer och inte bara vräker i mig på en sekund. Magsäcken har nog dragit ihop sig en del under dagens fasta vilket (tror jag) gör att man vill äta långsamt och inte bara vräka i sig massor med mat på en gång.

Har du egna erfarenheter av att kroppsarbete och att fasta samtidigt – lämna en kommentar nedan och berätta hur det har varit för dig.