Vad är intermittent fasta?

Intermittent fasta innebär cykling mellan perioder med ätande och fasta.

De flesta typer av detta ”kostmönster” fokuserar på att begränsa dina måltider och fika till ett visst tidsfönster – vanligtvis mellan 6 och 8 timmar på dagen.

Till exempel innebär 16/8 intermittent fasta att matintaget begränsas till bara 8 timmar per dag och att man avstår från att äta under de återstående 16 timmarna.

Andra typer involverar fasta i 24 timmar en eller två gånger i veckan eller avsevärt minska kaloriintaget några dagar i veckan men äta normalt under de andra.

Även om de flesta praktiserar intermittent fasta för att öka viktminskningen har det också förknippats med många andra hälsofördelar. Faktum är att studier visar att intermittent fasta kan förbättra blodsockernivån, minska kolesterol och öka livslängden.

  1. Intermittent fasta innebär att man växlar mellan perioder av ätande och fasta.
  2. Det är ett typ av diet som fokuserar på att begränsa måltider och mellanmål till en viss tidsperiod.
  3. Några vanliga typer av intermittent fasta är 16/8, 24-timmarsfasta och kalorirestriktion.
  4. Intermittent fasta har kopplats till olika hälsofördelar som förbättrad blodsockerkontroll, minskade kolesterolnivåer och ökad livslängd.
  5. Det är viktigt att rådgöra med en sjukvårdspersonal innan du börjar med intermittent fasta, särskilt om du har några underliggande hälsotillstånd.

SAMMANFATTNING: Intermittent fasta är ett populärt diet som begränsar ditt matintag till ett visst tidsfönster. Det begränsar inte typen eller mängden mat du äter.

Fungerar det för viktminskning?

Flera studier visar att intermittent fasta kan öka viktminskningen via flera mekanismer.

För det första kan det naturligtvis minska ditt kaloriintag att begränsa dina måltider och fika till ett strikt tidsfönster, vilket kan hjälpa till med viktminskning.

Intermittent fasta kan också öka nivåerna av noradrenalin, ett hormon och en neurotransmittor som kan öka din ämnesomsättning för att öka kaloriförbränningen hela dagen.

Dessutom kan detta ätmönster minska nivåerna av insulin, ett hormon som är involverat i blodsockerhanteringen. Minskade nivåer kan stöta på fettförbränning för att främja viktminskning.

Viss forskning visar till och med att intermittent fasta kan hjälpa din kropp att behålla muskelmassa mer effektivt än kaloribegränsning, vilket kan öka dess överklagande.

Enligt en recension kan intermittent fasta minska kroppsvikt med upp till 8% och minska kroppsfett med upp till 16% under 3–12 veckor.

Synergier med keto

I kombination med ketogen diet kan intermittent fasta påskynda ketos och förstärka viktminskningen.

Ketodieten, som innehåller mycket fett men lågt kolhydrat, är utformad för att starta ketos.

Ketos är ett metaboliskt tillstånd som tvingar din kropp att bränna fett för bränsle istället för kolhydrater. Detta inträffar när din kropp berövas glukos, som är dess huvudsakliga energikälla.

Att kombinera intermittent fasta med ketodieten kan hjälpa din kropp att komma in i ketos snabbare för att maximera resultaten. Det kan också mildra några av de biverkningar som ofta uppstår när du börjar denna diet, inklusive ketoinfluensa, som kännetecknas av illamående, huvudvärk och trötthet.

SAMMANFATTNING: Forskning tyder på att intermittent fasta kan öka viktminskningen genom att öka fettförbränning och ämnesomsättning. När det används tillsammans med den ketogena kosten kan det hjälpa till att påskynda ketos för att maximera viktminskningen.