Dom Blå Zonerna är en myt – trots vad media säger

De blå zonerna är regioner runt om i världen där människor rapporteras leva längre och friskare liv jämfört med det globala genomsnittet. Dessa områden har fått uppmärksamhet för sin höga koncentration av hundraåringar och låga frekvens av åldersrelaterade sjukdomar. Några välkända blå zoner inkluderar Okinawa (Japan), Sardinien (Italien), Nicoyahalvön (Costa Rica), Ikaria (Grekland) och Loma Linda (Kalifornien, USA).

Begreppet blå zoner saknar dock vetenskaplig validering. Även om dessa regioner kan ha befolkningar som lever längre, har idén om blå zoner populariserats av media och marknadsföring snarare än genom omfattande vetenskapliga studier. Kriterierna för att definiera en blå zon varierar, och livslängden hos dessa befolkningar tillskrivs ett komplext samspel mellan genetiska, kulturella, livsstils- och miljöfaktorer. Därför är det meningslöst att försöka dra bestämda slutsatser om deras livslängdshemligheter – såsom deras påstådda låga protein, minimal djurmat diet. Plus, hur är det med de studier som visar länder med högst kött och proteinintag lever längre? (Se nedan!).

Hundraåringar kan leva längre trots sin påstådda vegetariska kost med lågt proteininnehåll, inte på grund av den. De blå zonerna kan säkert ge insikter om hälsosam livsstil, men de bör ses mer som observationsanekdoter snarare än vetenskapligt etablerade principer för livslängd. Under tiden fortsätter jag att använda animaliska livsmedel.

Myter om blå zoner: Högt köttintag är förknippat med lång livslängd

I denna befolkningsstudie från 2021 försökte forskarna fastställa om det fanns ett samband mellan högt köttintag, förväntad livslängd och barnadödlighet i 175 länder. Spoiler alert! Det fanns det.

Med hjälp av statistisk analys i flera steg fann forskarna att köttintag korrelerade positivt med längre förväntad livslängd och lägre barnadödlighet, och denna effekt förblev signifikant efter kontroll av förväxlingsfaktorer som tillskrivs livslängd (BNP, utbildningsnivå, kaloriintag och fetma).

För att ta det ett steg längre var köttintag också en av de mest signifikanta faktorerna för livslängd, medan kolhydrater visade en svag och negativ korrelation. Detta är logiskt med tanke på att kött har varit en del av våra förfäders kost i årtusenden, vilket framgår av dess höga smältbarhet, tolerans och kompletta aminosyraprofil. Dessutom är dess näringsprofil sannolikt en viktig bidragande orsak till människans överlevnad och evolution över huvud taget. Även om det moderna livet gör det möjligt att överleva på en vegansk eller vegetarisk kost, kan det inte jämföras med näringsdensiteten i en allätande kost.

Författarna säger:

”Välplanerade vegetariska dieter, inklusive veganska dieter, är näringsmässigt tillräckliga … men bara för att deras näringssammansättning på ett adekvat sätt imiterar och ersätter vad som vanligtvis tillhandahålls av kött.”

Naturligtvis är studien en observationsstudie, så vi kan inte säga att köttintag är kausalt för att främja lång livslängd. Om vi gjorde det skulle vi göra samma misstag som många förespråkare för Blue Zone gör! Läs studien här.