Vad är Fasting Mimicking Diets?

I den här blog posten kommer vi att prata om dieter som efterliknar fasta, så kallade FMD (fasting mimicking diets, eller faste efterliknande dieter). Vi kommer att prata om vad de är, vad de innebär, hur de fungerar, deras potentiella fördelar när det gäller att minska riskfaktorerna för en rad olika sjukdomar och varför det verkar finnas fördelar med dessa faste-metoder. Till exempel när det gäller att kunna spara energi och i främja föryngringsprocesser i cellerna. Till sist ska vi titta på några vanliga frågor om fasta och var du kan hitta ytterligare information.

  • Fasting Mimicking Diet (FMD) är en form av periodisk fasta som utvecklades av dr Valter Longo som ett alternativ till den traditionella vattenfastan.
  • FMD innebär en växtbaserad och kaloribegränsad kost som är proteinfattig, sockerfattig och rik på omättade fetter.
  • FMD utförs vanligtvis under fem dagar, med ett minskat kaloriintag på 1100 kalorier den första dagen och 800 kalorier den andra till femte dagen.
  • FMD har visat sig ha potentiella fördelar när det gäller att minska riskfaktorer för olika sjukdomar och främja cellulära föryngringsprocesser.
  • FMD bör användas med försiktighet och endast under vägledning av en sjukvårdspersonal, eftersom det behövs mer forskning om den långsiktiga säkerheten och effektiviteten hos denna diet.

Så, först och främst, vad är fastande efterliknande dieter? Jo, som namnet antyder är de en form av periodisk fasta som myntades av Dr Valter Longo och som innefattar en växtbaserad, kaloribegränsad kost med lågt proteininnehåll, lågt sockerinnehåll och hög halt av omättade fetter. Denna diet försöker uppnå samma effekt som en periodisk fasta med enbart vatten. Vattenfasta och kalorirestriktion har i en rad olika studier, särskilt med jästceller, visat sig förlänga livslängden och skydda mot olika åldersrelaterade sjukdomar.

Valter Longo, chef för Longevity Institute vid USC och The Program on Longevity and Cancer vid IFOM i Milano, utformade FMD efter att ha gjort en rad anmärkningsvärda upptäckter på möss, och sedan på människor, som visade att specifika dieter kan aktivera cellulära självreparationer och främja föryngring i flera organ för att optimera hälsan och ge fördelar mot åldrande. Hans relativt enkla fiskbaserad dagliga diet och de periodiska faste liknande teknikerna kan båda ge hälsofördelar.

Det finns dock vissa nackdelar med att göra en periodisk fasta som enbart består av vatten. Det kan till exempel orsaka biverkningar som undernäring, snabb viktnedgång, sänkt blodtryck och hypoglykemi, samt förvärra existerande näringsbrister. Dessutom kan det vara ganska utmanande att gå utan mat, och patienter som genomgår kemoterapi för första gången kan ha svårt att genomgå en sådan extrem fasta.

Detta ledde till att dr Longo kom på en alternativ strategi som skulle kunna ha samma effekter och fördelar som fastan, men som ändå skulle möjliggöra konsumtion av mat. Detta ledde till denna typ av diet som efterliknar en vanlig vattenfasta. Du kanske tänker att detta låter lite för bra för att vara sant – du får fördelarna med fasta, som vi kommer att gå in på senare, och du får fortfarande äta mat. Det är dock inte vilken mat som helst som du kan äta. Den fastande efterliknande kosten har utformats så att den kan främja fastans effekter samtidigt som den standardiserar kostsammansättningen, ger näring och minimerar den risk och de biverkningar som är förknippade med enbart vattenfasta.

Om vi tittar närmare på sammansättningen av den typ av diet kan du se att den bör innehålla:

  • cirka 9-10 % protein
  • 50-60 % fett (mestadels omättat)
  • 30-40 % kolhydrater.

Utöver detta utförs dieten vanligtvis under en femdagars period med en ytterligare minskning av kalorier.

På dag ett konsumeras 1100 kalorier, och 800 kalorier konsumeras dag 2-5.

Den fastande efterliknande dieten fungerar genom att till en början använda glykogen som lagras i levern för att ge energi. När detta glykogen är förbrukat används andra molekyler som pyruvat, glycerol och aminosyror som energikällor. När dessa lager är uttömda genomgår kroppen en ”metabolisk omställning” och börjar använda fettsyror som energikälla. Nedbrytningen av fettsyror leder till produktion av ketonkroppar, och högre nivåer av ketonkroppar och lägre nivåer av glukos i blodet tyder på att kroppen har gått in i ett ”skyddstillstånd” som liknar fastan.

Detta skyddstillstånd är resultatet av intercellulära molekylära signalvägar som aktiveras av FMD. Dessa vägar främjar regenerering av celler och organ samt bevarande av energi, vilket kan bidra till att minska risken för olika sjukdomar. Några av de potentiella fördelarna med FMD är minskad inflammation, förbättrad insulinkänslighet och minskad oxidativstress.

Det finns fortfarande en del viktafrågeställningar om FMD, t.ex. de långsiktiga effekterna av denna typ av diet.

Trots vissa dessa frågor verkar FMD vara ganska lovande. Som dr Valter Longo säger i en översiktsartikel bör användningen av FMD begränsas till tre gånger per år för friska personer med normala nivåer av sjukdomsriskfaktorer. Detta tills ytterligare långsiktiga kliniska studier genomförs som visar att en mer frekvent användning är säker. Det är viktigt att rådgöra med din läkare innan du börjar med en FMD, eftersom den har kan påverka din kropp på många olika sätt..

Jag hoppas att den här texten har gett dig en bättre inblick i vad FMD (fasting mimicking diets) är, hur de fungerar och varför de verkar vara effektiva. Tack till mina läsare för ert stöd. Jag hoppas att du har lärt dig något från den här artikeln, och som alltid tack för att du tog dig tid. 🙂